Frankofil linje
Frankofil
Webguiden om
Frankrig
Linjen til Frankrig

Franske fristelser

Forsiden>Samfund>Franske fristelser

Forsiden
 
Samfund
Turisme
Mad & Vin
Underholdning
Sport
Kultur
Shopping
 
Frankofil Forum
FrankofilNYT

e-boghandel
 

Turen går til
Sydfrankrig,
129 kr,-

 
Turen går til Nordfrankrig,
129 kr,-

"Franske fristelser" af Lally Hoffmann, Børsens forlag, 2000.

 

Medievagthunde …
- og anden kulturindflydelse

"Selvfølgelig er vi da lidt arrogante, meget selvoptagede og sikkert også ret irriterende," siger forfatteren Jean Lacouture med et af de skæve smil, der kun kan bringe tankerne hen på Louis de Funes eller en anden 'bon vivant', en morsom mand, der har det godt også med sig selv. "Men inden selvtilliden slår alle grænser, vil jeg da godt her og nu sige, der mangler visioner, kreativitet, store tanker, kort sagt 'un peu de lumière' - klarhed." (som i le siècle des Lumières, oplysningstiden, hvor Frankrig var en førende kulturnation) "Måske er tiden ikke til det, måske udvikler den ikke den store afklarethed, men det hindrer mig ikke i at håbe, at mit land igen værdigt vil præsentere sig. Det forventer jeg af Frankrig."

Frankrig vedkender sig så sandelig fortsat kulturen. Når en forfatter, en komponist eller en filminstruktør dør, rydder aviserne forsiden, og tv begynder nyhederne med en nekrolog - og vel og mærke ikke bare en overskrift, der bliver gjort grundigt rede for liv og færden. Det tager den tid, det tager. Det gælder både franske og udenlandske kulturpersonligheder. Da den italienske skuespiller Vittorio Gassman døde i Rom, var hans navn det først nævnte, skønt der den dag var mange andre nyheder. Kulturen er universel, og den skal have sin plads.

I Frankrig udkommer mindst 100 bøger om dagen, 40.000 om året regner man med. Der er kamp for at komme til på de bedste forlag - og om at blive anmeldt af de kendte kritikere. Forbavsende tit dukker de samme forfatternavne op - de ses og høres på de radioer og tv-stationer, der regnes med - ligesom de cirkulerer i byen og ved de udvalgte middagsborde, det handler om at være med ved, hvis man skal tages alvorligt i kredsen af ansete meningsdannere. De har ikke noget imod at blive betegnet som kultureliten, selv om deres baggrund kan være både fra den politiske og den økonomiske verden. Kultur er i sig selv en udmærkelse. Har Frankrig ikke længere en konge, eksisterer hoffet fortsat. Man behøver ikke at være født ind i det, men uden forbindelser, skal man ikke gøre sig mange forhåbninger om at blive medlem af den udvalgte skare.

Medierne er i høj grad med til at skabe denne aura omkring parnasset. Det ved de intellektuelle - og det ved politikerne, de kan have en del glæde ud af at kende hinanden og vise sig sammen på de rigtige steder.

 Politikere på TV»» 

 Medievagthunde

 Politikere på TV

 

Franske fristelser
Lally Hoffmann
kr. 249,- inkl. moms. 248 sider.
Børsens Forlag,
September 2000


© Børsens forlag 2000
Dette uddrag af bogen "Franske fristelser", s. 223-225, skrevet af Lally Hoffmann er gengivet efter aftale med Børsens forlag

 

 Sidste måneds opskrift: Poulet à l'estragon

Man tager...

 • 1 god landkylling
 • estragonkviste, persille og laurbær, salt og peber
 • 1 gulerod og 1 løg
 • friske, hakkede estragonblade
 • lidt piskefløde
 • friske, hakkede estragonblade
 • lidt bouillon og en slat hvidvin

  » og så klikker man her!

 •  Seneste tema på Frankofil:


  Mit Paris
  Et portræt af en passion ved navn Paris ... man taber fuldstændig pusten, når man træder ud fra Gare du Nord. Hvor kommer alle de mennesker fra, og hvor skal de hen?


  ©  
  smorder | Søg | Site Map | Glæd Frankofil! | Information |